Založ si blog

Re: Nevernici

Článok, ktorý bol prebraný od Tibora Javora zo SME, naráža na niekoľko zaujímavých vecí, ako napríklad sú isté mínusy ateistickej spoločnosti. Ide o cielené útoky na vieru v rámci internetových diskusií. Rozhodol som sa trošku šťuchnúť do toho, možno tým niečo vyjasním, možno niekoho naštvem. Tak, hor sa na to!

 

Skočím v úvode rovno k otázkam, lebo my, ateisti, máme tendencie útočiť na cirkev. Veď prečo nie, keď nejaký pro-faith človek má právo posielať ľudí do pekla, tak prečo by sme sa nemohli, alebo nemali ozvať? Keď človek verejne vystavuje svoje názory, tak nech sa pripraví, že budú skúšané, komentované a kritizované.

(Medzi nami, tiež predpokladám, že ma zopár ľudí za tento článok zdupe pod zem. Bring it on!)

 

„Čo však ateisti proti veriacim majú?“ – Argumenty? Ok, to bolo nepekné odo mňa. My, ateisti, nemáme proti veriacim nič. Alebo aspoň väčšina z nás.

„Čo ich tak dráždi a núti stráviť toľko času za klávesnicou počítača?“ – Mňa osobne počítačové hry. Čo dráždi niekoľkých výrastkov, čo používajú zástierku ateizmu na trollovanie veriacich, neviem. Sú aj takí, čo už. Len poprosím, rozlišovať!

 

 

„V západnom svete, ktorý sa rád nazýva liberálny a demokratický, ostali kresťania jedinou relevantnou skupinou, ktorá si po stáročia uchováva svoje zásadné morálne pravidlá čerpajúce z tradície starej tisíce rokov.“ – A toto nie je úplne pravda. Je otázne, čo sú tie „zásadné morálne pravidlá“, a nakoľko je tá skupina zásadná? Ak si zoberieme na paškál ich počet, tak áno, je zásadná. Ak si zoberieme ich základné morálne pravidlá (na ktoré vieru ani netreba), ako sú nezabiješ, nepokradneš a budeš sa správať čestne, tak to nie sú exkluzívne pravidlá kresťanskej skupiny. Tieto pravidlá si v našej spoločnosti uchovalo mnoho ľudí rôznych vierovyznaní, niektorí síce nie po „tisíc rokov“, (lebo tu tak dlho ani neboli) a nemám pocit, že by boli akýmsi výsledkom práve kresťanstva. Druhá vec sú „morálne hodnoty“, ktoré sú vlastné (+-) len kresťanom (viera len v jedného boha), no na koľko je takáto morálka relevantná pre spoločnosť záleží už len na uhle pohľadu.

Tie prvé pravidlá sa nestali nepísaným základom spoločnosti, ako sa spomína, tým, že boli kresťanské, ale tým, že tu boli dlho. Obdobné morálne zásady majú v Ázií, Afrike, majú (a mali) ich Indiáni; a to, čím sa líšili, je už osobitná kultúra a niektoré rôzne pohľady na tie pravidlá, ktoré už, áno, boli formované náboženstvami.

 

„aj v tlupe orangutanov nejaké pravidlá jestvujú.“ – duh, a čo to má spoločné s vierou?

„Oproti orangutanom však človek svoje pravidlá dokázal sformulovať do textovej podoby. Kresťania jej hovoria Biblia.“ –  Moslimovia Korán, a v podstate my ich máme včlenené do deklarácie ľudských práv, ďalej sú to zákony a ústava.

„Takzvaný „moderný človek“ túži po slobode.“ – Stále neviem, čo je na tom zlé.

„Chce byť nezávislý a nechce sa viazať na nijaké pravidlá.“ – Čo je bullshit dosť hrubého zrna. Koľko je takýchto „moderných ľudí“? Podľa takej definície je ich veľmi málo. V pravidlách máme zákaz mordovania, a ja nemám pocit, že by bol u nás (potencionálny) vrah na každom rohu … (lebo keď všetkých, tak všetkých, kvantifikátor nepustí).

„Tie najzákladnejšie kódy prežitia v tlupe mu však ostávajú zakódované kdesi hlboko v podvedomí.“ – Blik! Čo to má spoločné s vierou? Či ideme tvrdiť, že nebyť kresťanstva, tak by tu boli iba násilníci a vrahovia a naša spoločnosť by sa rozpadla? Dúfam, že nie.

 

 

„Nedávno povedal známy kapucínsky kňaz …“ milá myšlienka, na koľko korešponduje s tou ktorou realitou, to je na diskusiu.

Zvyšok preskočím, lebo momentálne nemám dosť poznatkov o Jungovi a jeho psychoanalýze, aby som o tomto konkrétne mohol čokoľvek relevantné povedať.

 

„Vráťme sa však ku kresťanom a nenávisti voči nim vo virtuálnom svete internetových diskusií. Nie je predsa jedno aké topánky, šaty, či kabelky človek nosí?“Myslím, že je jedno, kto čo nosí, ak, samozrejme, nenúti ostatných to nosiť. A poprosím autora, nech si naleje čistého vína, lebo ak mu niekto príde na stavbu oblečený ako klaun v pískajúcich papučiach, tak sa budeme rehotať všetci (česť prapodivným výnimkám, ktoré nemajú zmysel pre humor). Rovnako, ako keby som do kostola prišiel oblečený v plavkách, tak sa na mňa budú ľudia pozerať ako na blbca (a nebudú to skrývať). Po doma nech si človek behá aj so šantigumou na hlave, ale na verejnosti?

 

 

„Kresťanský názor na život je práve tým „spúšťačom“, ktorý otvára dvierka do podvedomia ateistu. Potlačené tisícročné vzorce správania začnú klásť mysli nepríjemné otázky, ktoré vedia poriadne „vytočiť“.“ – Tu nastáva otázka, sú tie „vzorce správania“ dobré vzorce? Lebo ak by ste celý život žili v komunite, kde by bola ženská obriezka morálne super vec, tak mi verte, že tieto super vzorce by našli pramálo pochopenia v Európe (aj keby ste cítili, že nerobiť obriezku je niečo, čo vás hryzie ako zlé svedomie).

„A okrem toho, čo si to vôbec dovoľuješ povedať svoj názor?“ – Každý má právo na názor, ale pozor! Pripravte sa na to, že ak sa stane váš názor vokálnym, tak je rovnako právo ostatných ľudí vysloviť názor na váš názor.

 

 

„A ateista ani nevie, že nebojuje ani tak s iným názorom, ale sám so sebou.“

Presne tak …JustKidding

Ako kto. Vážne, ako kto, nedá sa generalizovať.

 

 

P.S.: A má to byť NEVERIACI, nie neverníci … pfff, to, že neveríme v nadprirodzené bytosti, neznamená, že sa chodíme kurníkovať kade tade 🙄

Facka slušným ľuďom

29.10.2014

Takto to nazvali predstavitelia aliancie za rodinu: slušní ľudia dostali od systému facku. A ja na to čumím a uvažujem: „A ja som facku nedostal, robí to zo mňa neslušného človeka? Nie. Nerobí. Ostatne nepovedali, že facku dostali VŠETCI slušní ľudia … ale, prečo im to dalo facku? Čím?“ „Ústavný súd im zakázal povedať svoj názor na to, čo je [...]

Báseň: Xaos dňa

18.09.2014

Ako vyzerá chaos bežného dňa v živote bežného človeka, ktorý nie je bežný, lebo každý človek má iný bežný deň, a deň beží a beží pre každého inak. V preklade: kašlite na to, užite si básničku. Konštruktívna kritika vítaná: Xaos dňa (Xaos II) Deň. Zobuď sa. Otvor oči. Začína každodenná rutina. Moc spánku nad snami končí. Telo sa pomaličky zapína. Sen, [...]

Homo je nový Hitler

27.08.2014

Včera vo videoblogu na stránkach jedného nemenovaného .týždeň-níku sa objavil názor katolibanského martýra, Kuffu. To by nebolo nič nezvyčajné, každý máme svoj názor, a pán Kuffa je dobrý človek (bez sakrazmu), ktorý pomáha ľuďom. – Pri čom som ale včera večer, pred spaním, skoro vyprskol kakao na monitor, boli jeho láskyplné slová, v ktorých nás nazýval [...]

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

yoshisnipo

Blog o čomkoľvek. Relatívne. Niekedy konkrétne, niekedy abstraktne. Autor tohoto blogu nezodpovedá za žiadnu ujmu na zdraví, právach alebo iných veciach, týkajúcich sa čitateľa blogu. Autor totižto vyjadruje iba svoj názor (a snaží sa, aby to bolo z textu cítiť)!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 53471x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Autor blogu

Kategórie